| NİNNİ [1] Seninki bende kilitli Benimki sende kilitli Anahtarım atalım suya İster bir altın inek içsin İster şehirlerden geçsin su Kilitler varınca uykuya Yaz gelsin çözsün Kış gelsin sarsın Rüzgar geçen günleri koparsın Bir de takvim asalımkapıya SERHAT TÜRKÜSÜ [2] Ne murdar öldüler Ne Müslüman oldular Kılıçsız, kalkansız Bir sofra kurdular, Zeytin zeytini getirdi İncir inciri getirdi Şerbeti üzüm getirdi Kimi meyvesini canım Kimi gölgesini getirdi. Ne dört yüz aslana borçluyuz Ne Şehmuz Aslan'a Ilgınlara, sazlara borçluyuz Biz bu toprakları Bir de yavşana. SEFERBERLİK [3] Eli silah tutanların gidişiydi bu Rediflerin, vay anam kur'asının. Çalgıların da insanlar gibi Zort zort edeni var Zom zom gideni var. Uyandım davulun bağnazlığına Davulun, trampetin Gerilmiş derilerin muştusuna Seferberlikti bu, karşı durulmaz. Bir sesim vardı benim Bin sesimolsa n'olacak Çocukların sesiyle adam vurulmaz Kim getirdi bu savaşı ekmeğin beyazlığına. Şimdilerdeki gibi anımsarım İkiz bebeklere benzerdi ekmekler Püren çalısında pişer Püren balı gibi kokardı Biz oldum olası ekmekle doyarız da Çocukluğum geldi aklıma. Hep savaşlardan mı kaldı bu yoksulluk Seferberlik derlerdi, ben de bulundum içinde Pelit, ekmek ağacı Harnup, pekmez ağacı, bal ağacıydı bizim Güney'de Çocuklar ya çok azdı,ya çok ağlamazdı. Hastalık lekeli humma İlaç kınakınaydı Gitsin, gitsinde gelmesin Çocukluğum geliyor aklıma. GELDİK[4] Hepimiz bir yerlerdeydik Başka bir yere geldik Değişen dünyanın sürecinde Karanlık bir sudan geldik Ne gül eski güldür şimdi Ne beygir eski beygir Kırmadan incitmeden Maymundan insana geldik Bakmayın siz bu bencil Bu hayvansal kavgaya Değişen dünyanın içinde İnsana biz yeni geldik. EZGİLİ YÜREK [5] Hangi taşı kaldırsam Anamlababam Hangi dala uzansam Hısım akrabam Ne güzel bir dünya bu İyi ki geldim Sütdolu birtorbayla Şöyleceçıkageldim Kimeelimi verdimse Döndürüp yüzümübaktımsa Kısmet kapıyı çaldı Kör pınara su geldi Ben şakıyıp durdukça öyle Gülün kokusu geldi Bebesi olmayana Bunalıp da kalmışa Acılarla yüklü Dargın yüreklere Yetiştim geldim 1yi ki geldim. GÖRÜNEN [6] Almanya'da topraklar Aynı bizimki gibi Ağaçları görgüsüz cahil Ne Beethoven'i biten var ne Spartakistler'i Nerde dünya durdukça duran Çınarlar bizim gibi Bir adam gördüm Frankfurt'ta Noel ağacının dibinde Kasketini açmıştıgözleri yerde Yoksulluğun utancı aynı bizimki gibi Memleketim diye kucakladı işçilerimiz bizi Biri ağladı usul usul boynumda durdu Uykuda kaymış da sanki yüzleri Bıyıkları aynı bizimki gibi Ellerim ayaklarım gibi buldum Hiçbir şeye şaşırmadım da Neden takılıp kaldı aklım Bizim bebelere Almanya'da Adları kalmış ancak Söylenen bizim gibi IRMAK [7] Ağaç demiş ki baltaya Sen beni kesemezdin ama Ne yapayım ki sapın benden Bak şu ağacın bilincine sen Ölen ben öldüren benden Bunca analar ağlayıp durur da Akıp gider gelinciklerden Kör müdür sağır mıdır bu ırmak Ölen ben öldüren benden Her yerde böyle olmuş bu Önce dağa taşa ağaca söyletmiş halk Sonunda sabahın bir yerinden Uyanıp kalkmış ayağa ırmak Ölen ben öldüren benden BAŞLASIN [8] Dünyaya gel İnsan başlasın Tanrıyı bul Korku başlasın Ağalık beylik Bir bir başlasın Bin yıl on bin yıl Bunca emek bunca yıl Karun bitirsin Süleyman başlasın ! Sen ki dünyayı cennete çevirdin Dünyaya hükmün başlasın İNSAN VE EMEK [9] Bir sergiyle geldi bahar Ne don vurur, ne meyveverir Öylece bir çiçek düşlemesi Ne güzel bir oyun değil mi canım Taşlara bakan gözün çiçeği görmesi Benim memleketimde bu gün Kırk bin elli bin liradır Resminmetre karesi Ve dilleredestandır canım Turan Erolbeyazıyla Bodrum'un mavisi. Bir gece kulübünde bu gün Kırk bin ellibin liradır Bir Zeki Müren dinletisi Ve elbette güzeldir canım Emeğin değerlendirilmesi Ama benim memleketimdebu gün İnsan kanı sudan ucuz Oysa en güzel emek insanın kendisi Kolay mı kan uykularda kalkıp Ninniler söylemesi Belki bu nedenle, yazık Asılmış gibi durur Asılmış gibi kederinden Duvarımda resim Çalgılarımda müzik [1]Varlık Dergisi.İstanbul, 5 Haziran 1940, s. 15 [2]Cumhuriyet Gazetesi,İstanbul, 1975 [3] Cumhuriyet Gazetesi, İstanbul, 5 Şubat 1977 [4]Cumhuriyet Gazetesi, İstanbul, 5 Mart 1977 [5]Cumhuriyet Gazetesi, İstanbul 23 Temmuz 1977 [6]Cumhuriyet Gazetesi, İstanbul, 17 Aralık 1977 [7]Sanat Emeği Dergisi, İstanbul, 1978 [8]Sanat Emeği Dergisi. İstanbul, Nisan, 1978 [9] Sanat Emeği Dergisi, İstanbul, Mayıs,1978 |