PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : "Mustafa"

zorba100
12.09.2008, 12:10
Kayitli ve aktif üyelerimize özel!

Can Dündar, Atatürk'ün hayatının son 300 gününde ölüme karşı verdiği direnişi anlattığı, Atatürk’ü insani yönden ele alan ilk çalışmalardan biri olan belgesel “Sarı Zeybek”ten sonra, Atatürk'ün Selanik yıllarını anlattığı yine iddialı bir çalışma ile karşımızda. Dündar’ın Atatürk'ün Selanik yılları hakkındaki belgeseli bitmek üzere…

Selanik’te doğmuş ve hayatının 20 yılını burada geçirmiş Atatürk'ün hayatı hakkında yapılacak belgesel için aylar öncesinden araştırmalara başlanmış. Elçiliklerle, konsolosluklarla yazışılıp çekim izinleri, vizeler alınmış. Belgesel ekibi hazırlanmış ve Balkan topraklarında Atatürk'ten izler aramak için 10 günde 3500 kilometre yol yapılmış.
Ekip 4 ülke, 5 şehirde konaklamış: Yunanistan, Makedonya, Sırbistan, Bulgaristan… Selanik, Manastır, Üsküp, Belgrad, Sofya...

Can Dündar’ın resmi web sitesindeki bilgilere göre; “1881 Selanik’te bir Türk Mahallesi olan Islahane’de başlayan hikaye, Atatürk’ün Selanik yılları hakkında anlatılanlar ve efsaneler, o yıllarda yaşamında yer alan mekan ve ortamlarla süsleniyor. Bu kapsamda; babasının ölümünden sonra taşındıkları dayısının Langaza’daki çiftliği, bugünkü Makedonya-Trakya Bakanlığı (Osmanlı Hükümet Konağı), Mustafa Kemal’in askeri eğitiminden sonra atandığı, o yıllarda III. Osmanlı Kolordu Karargahı olarak kullanılan bugünkü Yunan III. Ordu Karargahı, Sultan Abdülhamid’in, 1912 yılına kadar sürgünde kaldığı bugünkü Valilik binası (eski Alattini Köşkü)’nda yapılan çekimler, Kemal’in Manastır’da devam ettiği askeri idadi (lise), daha sonra eğitim gördüğü İstanbul’daki Harbiye binası ile 1913 yılında ataşemiliter olarak tayin edildiği Sofya’da bitiyor.” Dündar bu projede, Selanik’e çok şey borçlu olan büyük ve karizmatik bir lideri yetiştiren bir dönemin siyasi ve sosyal arka planını da aktarmaya çalışıyor.

Alıntı:

Veee başlıyoruz.
Nihayet aylardır burada size sözünü edip durduğum filmden ilk parçayı yayınlıyoruz.
Böylece filmimizin adının "Mustafa" olduğunu da öğrenmiş oluyorsunuz.
Neden "Mustafa"?
"Kemal" ve "Atatürk" onun sonradan edindiği isimler çünkü…
"Mustafa"da biz, onun en yalın haline ulaşmaya çalıştık.
Onu sadece annesinin çağırdığı isimle hatırlamak ve hatırlatmak istedik.
İzleyeceğiniz fragmanda Sarı Zeybek'in ünlü Dolmabahçe sahnelerinden birine atıf var. Bana bu kapıları açan ilk belgesele yollanmış bir demet çiçek sayabilirsiniz.
Bu, aynı zamanda filmin de açılış sahnesi…
Yandaki resme tıklayarak fragmanı izleyebilirsiniz.

* * *

Karga kovalama sahnesine gelince…
Hepimizin çocukluğundan beri dinleyegeldiği bu tanıdık öyküyü canlandırmak ve hep ders kitaplarında "kovaladığı kargalar"ı perdede görmek istedim.
İronik… ama o dönem yaşadıklarının, Atatürk'ün kişiliğinde çok önemi var bence…
Gerçekten kargaları kovaladığı Langaza'ya gittik sırf bu sahne için…
Bahse konu tarlanın yakınlarında yaptık çekimi...
Ve çocuğu da oradan bulduk:
Adı Yorgo…
Bir Yunanlı…
Ve kendi halkına bir dönem düşman belletilen adamın çocukluğu rolünü büyük keyifle oynadı.
Kargalara gelince… onlar Uğur Erbaş'ın can verdiği animasyon yaratıkları…

* * *

Langaza'da karga sahnesi çekildikten sonra "Mustafa"ya tepede bir yere bir ev kurmamız gerekiyordu.
Afişte göreceğiniz bu çalıçırpıdan ev, onun muhacirliğinin, "yurtsuzluğunun", yurt arayışının simgesiydi aslında…
Sadece onun da değil:
Koca bir imparatorluğu yitiren halkın, sıkıştığı küçücük yurdu da simgeleyecekti o çocuksu kulübe…
Kulübeyi yapan çocuk da bir Makedonyalı…
Alexandre…
Onu da Langaza'da yemek yediğimiz restoranda tesadüfen "keşfettik". Saadet Özen, çocuğun ailesini bu role ikna etti.
Tabii Alexandre kendisinin filmin ana kahramanı ve afiş yıldızı olacağını bilmiyordu.
Doğrusu biz de bilmiyorduk.
Ama onu kulübenin içinde gördüğüm an, "İşte afişimiz bu" dedim görüntü yönetmenimiz Murat'a…
Ve hem fragmana hem afişe damgasını vuran harika bir görüntü çıktı ortaya…
Resme tıklayarak afişi büyütebilirsiniz.
Aynı Alexandre, elinde çalı çırpılarla ev yapacağı tepeye tırmanırken, aynı zamanda Uğur Hoca marifetiyle, Dolmabahçe'deki tablonun içinden çıkıp gelen çocuk oldu.
Goran'ın akordiyonu ona keyifle eşlik etti.
Neyse bu kadar laf yeter; hala sabredip izlemediyseniz, şimdi artık izleyebilirsiniz.

Kaynak: . : CAN DÜNDAR : : : . - Günce- 26 Ağustos 2008- Salı (Kayitli ve aktif üyelerimize özel!)

oguzbardakci
12.09.2008, 12:14
hmmmm ........

enderucum
17.09.2008, 17:44
Can Dündar ise seyredilir. "Sarı Zeybek" hala Atatürk ile ilgili en güzel belgesellerden biri...

cerennn
17.09.2008, 17:55
Evet kesinlikle can dündarın her eseri çok güzel kesinlikle bu da güzeldir

tekkeke
14.10.2008, 17:44
ben can dündarın bütün eserlerini beyeniyorum emeğine sağlık

krmzbiber
16.10.2008, 22:40
can dündar ''mustafa'' tıpkı sarı zeybek gibi okullarda izletileck hemde yıllarca ızletılecek bi film olarak gececek tarihimize

duff34
03.11.2008, 19:13
teşekkürler güzel paylaşım

brs159
05.11.2008, 16:49
bu diziyi cok seviyorum

mesobuthus
06.11.2008, 23:58
işin içinde can dündar var

metalstorm
07.11.2008, 07:19
can dündar ''mustafa'' tıpkı sarı zeybek gibi okullarda izletileck hemde yıllarca ızletılecek bi film olarak gececek tarihimize
filmin içinde art niyet var hocam daha dikkatli izle filmi

mcem
13.11.2008, 22:48
tartışmaya açık bir film

feridek
16.11.2008, 07:35
evet ben de çok merak ediyorum

mozon
17.11.2008, 17:04
--------------------------------------------------------------------------------

paylasim icin tesekkur ederim

alperlife
18.11.2008, 11:52
"filmin içinde art niyet var hocam daha dikkatli izle filmi" doğruluk payı var

RogerMoore
20.11.2008, 14:55
bir kaşık suda fırtınalar koparmaya hiç gerek yok. Sadece bir film olarak izlenmeli. Herkesin mustafa kemal'i aynı şekilde görmemesi kadar doğal bir durum yok.

xray1979
26.11.2008, 17:04
metalstorm un görüşüne katılıyorum. bence filmi seyrettikten sonraki yorumlara bakalım. olması gerektiği gibi değildi.

Zenst_A
26.11.2008, 19:11
izlemeden yorum yapamıycam

darsev
03.01.2009, 22:57
film çok kısa olmuş atatürk filme sığmamış.

can4
17.01.2009, 17:00
tesekurler elerinize saglik

hayalet232
19.03.2009, 18:03
film güzel olmuştu konusunu açmanız ii olmuş paylaşım için teşekkürler

afacan_33
31.03.2009, 11:56
cok değişik bi sinema calısması olmus.belgesel tarzında hoş bir sinema