PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Alevilik din dersinde okutulmalı mı?

Sêrxun
12.12.2008, 01:35
Aleviler icin önemli bir konu oldugunu dusunuyorum bakalim siz cayburg'cular ne diyeceksiniz

*Lavinia*
12.12.2008, 02:01
bence "evet",
din dersi adi altinda ayri messeplere bagli ögrenciler kendi inanclarina göre okutulsa daha iyi olur,, yani avrupada uygulandigi gibi; mesela katholiklerle protestanlarin veya ortodoxlarin gördügü din dersi ayri --> hepsi hristiyan olmasina ragmen

Erzincan--24
12.12.2008, 22:08
Evet fakat nasıl Evet , eğer Aleviliği alıp bir cümle ile anlatıp üstün körü geçilicekse hiç anlatılmasın daha iyi . Bundan kötüsü yalan yanlış bilgiler verilirse Örneğin,Aleviler ibadetleri Semah denilen ayinlerle yaparlar ... Demiş sayın Diyanet İşleri bu nasıl bir anlatımdır Hristiyanmıyız biz ? ? ?

Yani demek isteiğim hakkı verilirse neden olmasın her işin doğrusu...

gamzelimm
13.12.2008, 00:15
bencede evet bilgilenme acisindan guzel birsey

abdullah-64
13.12.2008, 09:23
tebriklerrrrr

herosy58
13.12.2008, 10:26
hayır okutulmamalı

deniz1963
13.12.2008, 14:43
aleviler icin din dersi verilmeli

sarıkanarya43
13.12.2008, 15:25
alevilik sonradan çıkmıştır.:cild:

Solmaz21
15.12.2008, 16:14
doğru ve tam bilgilerle okutulacaksa evet. Yok sırf okutuyoruz diye yapılacaksa hiç öyle bir düzenleme yapılmasın daha iyi.

tascan02
16.12.2008, 06:24
[B]bilgi bilgidir aleviliğide bilsinler suniler Sunilerde aleviliği bilsin bilginin fazlası olmaz[:umursuz:/B]

serdar0212
16.12.2008, 16:10
Sayın arkadaşlar ben burdan hayır diyenlere seslenmek istiyorum...bide müslüman olacaksınız kur'an da eşitlik var siz benden daha iyi bilirsiniz...tek suçumuz alevi olmak mı?

vuralerol
17.12.2008, 18:56
DİN DERSİNE GEREK YOK... onun için ben insanın duygularını körertecek, esiri edecek bir şeyi eğitim sistemin de istemem...
Ama Bu ülkede Alevi 25 milyon insan var... ve din dersi veriliyorsa madem sosyalist mücadele veriyoz. Bu mücadelede olumlu bir adımdır. alevilik dersi

*YAKAMOZ*
18.12.2008, 10:30
elbetteki öğretilmeli ama din dersi seçmeli olmalı insanlara zorla diretilmememli. ben yıllarca din dersinde tam sünniliğide değil sadece hanifi mezhebini öğrendim. ama bunun harici üç mezhebleridaha var sünni arkadaşların (şafi. hambeli ve maliki) hepsi ayrı ayrı bir yorumdan ilerliyor bunların alevilikte öyle. eğer ayrı bir ders olarak öretilecekse dersler tüm mezhepler için seçmeli olmalı ve o mezhebin uzmanları alimleri bilgeli tarafından yazılan kiplar okutulmalı..

**MasumuPak**
18.12.2008, 12:02
Bir kimsenin hangi millet ve din üzerinde olduğunu bilmesi için öncelikle din kelimesinin manasını ve neye delalet ettiğini çok iyi bilmesi gerekir.

Din kelimesini çeşitli şekilde açıklamak mümkündür ki yalın bir şekilde;
-Cevapsız soruların en basit cevabıdır (yaratılanlar, yaşam, evren gibi),
-Ahlak ve erdem kurallarının işleyişinde araçtır,
-Tanrıya ulaşmak için araçtır,
-Toplumu bir arada tutmak için araçtır,
-İyi ve kötü kavramlarını yerleştirmek içindir,
-Ceza ve mükafatın ilk basamağıdır,
-Hukuk kurallarının sorgusuz kabulünde araçtır,
-Toplum düzenini sağlamak için araçtır,
gibi onlarca şekilde açıklamak veya ifade etmek mümkündür.

Bundan dolayıdır ki din bilgisi mutlak alınmalıdır, ancak bugünki okullarda okutulan Din Dersi kültürden çok ibadete yöneliktir ve bu ibadet biçimi de ancak tek mezhebin ibadet biçimidir. Çeşitli mezhep ve geleneklere bağlı olan talebelerimize zorbalıkla tek mezhebin konuları dayatılmaktadır. Örnek verirsek alevi bir öğrenciye sadece hanefi mezhebine ait konular ve ibadetler öğretilmektedir. Kendine has olan, kendi özü olan alevilikten hiç bahsedilmiyor...Ben Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretimine asla karşı değilim ancak Din ve ibadetin tek bir mezhebe yönelik olarak öğretilmesine karşıyım.
Kısacası ;
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi olsun ancak tek mezhebe yönelik değil tüm etnik kökene hitap etsin onların da hakları ihlal edilmesin...

Otomatik Birlestirme: alevilik sonradan çıkmıştır.:cild:

Alevilik insanlık tarihi kadar eskidir

Sekiz köşeli yıldız bugün bir müze olarak kullanılan Hacı Bektaşi Veli Dergâhı’nda dergâhın mührü olarak sergileniyor. Mühür bir nevi kimliktir, kimlik cüzdanı gibi bir şeydir. 8 köşeli yıldız geçmişte ‘Mu’ inanışında, mu ana kıtasına bağlı kolonilerde, mabetlerde kullanılan da bir semboldür. O inanışa bağlı dergâhlarda kullanılan bu mühür bugün Hacı Bektaşi Veli dergâhının mührü olarak hala kullanılmaktadır. Sadece dergâhın mührü olarak değil, bütün mezar taşlarının bir köşesinde bulunmaktadır. Hacı Bektaşi Veli Dergâhı zannedildiği gibi 1240 tarihindeki bir oluşumla ortaya çıkmı ş bir oluşum değildir. Bu dergâhın altında inanılmaz sayı da mumya bulunmaktadır. Bu mumyaların üzerinde bir karbon testi yapılacak olursa görülecektir ki bu mumyalar en az 3-5 bin yıllıktır. Dergâhta pirlerin, mürşitlerin, dedelerin babaların kitabeleri kayıptır. Bu dergâh Hacı Bektaşi Veli zamanında kurulmuş bir dergâh değildir. Hem 8 köşeli yıldızdan hem de mumyalardan bu dergâhın çok eski bir inanışın devamı olduğu bellidir. Bu iki kanıt bu dergâhın kadim bir inanışın taşıyıcısı olduğunu açıkça gösterir. Aleviliğin çok eski ve kadim bir geçmişi olduğunu bilmemiz Aleviliği anlamamız açısından oldukça önemlidir. Aleviliği İslamla başlatanlar derler ki; “Aleviliğ in bütün ibadeti Alevi Ayin-i Cem’inin içerisindedir. Alevi Ayin-i Cem’i ilk nerede görülmüşse Alevilik orada başlamıştı r.” Buna ek olarak Alevi Ayin-i Cem’inin 1400 yıl önce Hz. Ali’nin toprak damlı evinde, Arabistan Yarımadası’nda yapıldığını ve orada başladığını söylerler. Halbuki ben kitabımda çok açık olarak bundan 5500 yıl önce yazılmış bir Sümer tabletinde Alevi Ayin-i Cem’inin bugün Anadolu’nun herhangi bir Alevi köyünde yürütüldüğü biçimiyle, demiyle, çerağıyla, zakiriyle, 12 hizmetlisiyle Sümerlerde de yürütüldüğünü ortaya koydum. Tarihin kabul ettiği ilk yazılı belgedir Sümer tabletleri. Bu tabletlerden önce de vardı bu kadim inanış ama bilinen yazılı tarih bu kadar.

fatih_58
18.12.2008, 21:46
okutulmamalı

muhalif8
19.12.2008, 10:41
bu ülke gerçeklerinden kaça kaça bu hale geldi zaten. bu saatten sonra da kaçacak yer kalmadı. artık yüzleşme zamanı. biz müslümanız sünni değil hanefi değil aleviyiz. bu ülkede sünni hanefi mezhebi din derslerinde gösteriliyor islam değil.

Pitis_571
19.12.2008, 13:05
tabekide hyr böle bişeye gerek yok

celiginoglu
19.12.2008, 23:06
neden karsi geliyorsunuzkine din dersi ne kadar gerekliyse alevilikte o kadar önemlidir lütfen saygili bir sekilde olmasi gerek eline beline diline sahip ol gelin canlar bir olalim iri olalim.

yekgek
20.12.2008, 10:21
zaten bu ülkede herşeyle bizleri kandırıp oyuna getirmek mümkün bizleri sen alevi sünni hanefi diye fişleye dursunlar bizleri böyle uyutmaya devam etsinler din Allah ile kul arasındadır sadece zaman la farklı dinler gelmiştir ama günümüze dayanan tek ilahi din ve kitap Müslümanlık ve Kur'an dır. bu yüzden bu kitabı okuyum ve sadece müslüman olun okul müdürünü alakadar etmez kimsenin dini.. bence okutulmamalı..

berdan_27
20.12.2008, 14:31
alevilik sonradan çıkmıştır.:cild:
NASIL SONRADAN ÇIKMIŞ BİRİSİ ÇIKIP BEN ALEVİYİM Mİ DEMİŞ:eek:

ali64ant
20.12.2008, 15:24
DİN DERSİNE GEREK YOK... onun için ben insanın duygularını körertecek, esiri edecek bir şeyi eğitim sistemin de istemem...
Ama Bu ülkede Alevi 25 milyon insan var... ve din dersi veriliyorsa madem sosyalist mücadele veriyoz. Bu mücadelede olumlu bir adımdır. alevilik dersi

alevilikle sosyalist mücadelenin birbiriyle ne alakası var ben anlamadım.Bence tüm din dersleri egitim sisteminden çıkartılmalı ve diyanet işleri kapatılmalıdır.

RESSAM58
20.12.2008, 21:16
ben ALEVİYİM bencede ders verilmeli katiyorum cünkü bizim insanizim biraz cahil kesim oldugu icin ayrim yapiyorlar en güzeli ders verilmelidir.

ec2008
20.12.2008, 21:54
kim verecek bu dersi

Rock my Soul
22.12.2008, 02:38
Maydonoz olmayip.. yorum yapmiyorum.. herkesin kendisine kalmis birsey..

Okutulup egitilmesini isteyen ilk adimini atar..

herkesin düsüncesi istegi kendi özgürlügüne baglidir.. benim karisip birsey demem dogru olmaz..

egerki böyle birsey gerceklesecekse.. saygim vardir..

muratcan25
23.12.2008, 12:23
%100 hayır.................

kazden
24.12.2008, 15:54
bence din dersi devletin isi olmamasi gerekiyor, ancak bizim gibi bazi konularda geri kalmis bir toplum olarak bunun zeminini saglikli bir sekilde bulamiyacagimiza veya yaratamiyacagimiza göre bunun malesef sadece devlet kontrolü altinda olmasi gerekiyor! ama bu devlette adaletli her vatandasina hangi dine mensup olursa olsun ayni mesafede olmasi gerekiyor, yani bu okuldaki din dersinden...diyanete ve ona ayirilan bütceye kadar gecerli olmali! günümüzde bunun böyle olmadigini hepimizde biliyoruz, yani uzun lafin kissasi ya hep ya hic zorunlu din dersi varsa herkese uygun sunulmali devletten bütce ayiriliyorsa herkese ulasabilmeli sade bir kesime degil!!!! cevabim : EVET

ezgici
25.12.2008, 02:21
Bilginin büyügü küçügü olmaz. Aleviligin ögretilmesi insanlarin birbirilerini daha iyi anlayabilmesine
yardimci olur.
Insanlarin herseyden önce insanlik dersi almasi gerektigini düsünüyorum.
saygilar.

falcon84
25.12.2008, 11:50
%100 hayır.................

niye biz yıllardır senin nasıl ibadet ettğini biliyoruzda senin bizim nasıl ibadet ettiğimizi bilmen mi suç acaba? maraşı sivası çorumu gaziyi dersimi sizin gibi bilmiyenlerden dolayı yaşadık ...

MyLove
25.12.2008, 13:04
Kesinlikle Alevilik din dersinde okutulmalı..
Adil olmak gerekiyor, Okutulmayacaksa da din dersi tamamen kaldırılmalı yada seçmeli ders olmalı..

eddi910
25.12.2008, 13:09
Tabiki verilmelidir,yalnizca Alevi cocuklari icin degil herkes katila bilmeliler,cünkü baskalarininda bu kültürü ögrenmesinde büyük fayda vardir.Olan ön yargilari ortadan kaldirmak icin iyi bir uygulama ola bilir.Su anda Almanya da bir Eyalette Alevi dersi verilmektedir.
Bu ders almanokullarinda olup ve Alman egitim bakanliginda karsilanmaktadir bütün masraflari.Neden Ülkemizde de olmasin!

suskunday
25.12.2008, 15:10
alevisi sünnisi kürdü çerkezi lazı hep kardeşiz yapılacak tek şey var birbirimize dahada iyi sahiplenmektir .bırakalım abd emperyalizminin oyunlarına gelmeyelim kardeşler

koçero_antiağa
25.12.2008, 16:28
devlet kendi eliyle bir dinin-sadece bir mezhebini ufacık çocuklara aşılıyor..
hani din ve vicdan özgürlüğü,hani laiklik,,hani devletin dini olmazdı..
eğer bir halt yediyseniz,yiyemeyeceğiniz y:)ükün altına girdiyseniz,,,,,,, yanlışınızı kabul edip,düzeltin.

AKN
25.12.2008, 16:59
Kesinlikle Hayir

volvaren
25.12.2008, 17:19
Evet kararı çıktığı an Aleviler arasında kavga başlar.
Alevilerin hem fikir olduğu bir Alevilik tanımı yok ki onu anlatsınlar.
Onun için Dedeler önce Aleviliği bigüzel anlatsınlar, kendi aralarında anlaşma sağlandıktan sonra hem dinderslerinde hem genel kültür derslerinde anlatılsın herkese.
Bu arada Alevilere de Sünnilik doğru bir şekilde anlatılsa fena olmaz.

muratcan25
26.12.2008, 11:28
niye biz yıllardır senin nasıl ibadet ettğini biliyoruzda senin bizim nasıl ibadet ettiğimizi bilmen mi suç acaba? maraşı sivası çorumu gaziyi dersimi sizin gibi bilmiyenlerden dolayı yaşadık ...

Sizin Dininiz Müslümanlık mı Alevilik mi? Alevilik bir Din mi? Alevilik Sadece Din Kültürü Dersinde Müslümanlıkla İlgili Konuda Anlatilmasi Gerek Büyük Bir Konu Değil Benim Görüşüm BU... ben böyle düşünüyorum kimsenin düşüncesine yorum yapmıyorum veya sizin gibiler yüzünden böyle konulara cvp vermiyorum mu desem ?

anemonny
26.12.2008, 11:37
beni ilgilendirmez ...

g_ece
26.12.2008, 12:31
anlatılmalı ki, konu hakkında bi fikri olmayan kişiler ordan burdan duyduklarıyla yanlış fikirlere kapılıp, olmadık olaylara inanmasınlar.

ASİ_DALGAM24
26.12.2008, 13:50
Aleviliğin tanımını aleviler tam yaptıktan sonra evet diyorum alevilik hala tanımlanmış değil alevilerce.

koçero_antiağa
26.12.2008, 23:03
din kitaplarında yer alsa bile,,,,,,yobazlar kendi işine geldikleri gibi anlatırlar...

sadece alevilik değil,,bütün din ve mezhepler anlatılmalı devlet okullarındaki,din derslerinde,,,

sadece namaz ve oruç değil,,,bütün ibadet şekilleri anlatılmalı.

Otomatik Birlestirme: 12 kişi beni alakadar etmez demiş,,,,,

düşünmeyen,sorgulamayan,üretmeyen toplumun temelleri atıldı...en büyük kanıtı.

fatih_58
27.12.2008, 10:09
bilmiorum valla. yorumsuz

troy24
28.12.2008, 00:09
alevilik öyle bir yolki kildan ince kilictan keskindir özünü bozmadan okutulacaksa evet ama onun disina cikip bazi ezberlerle okutulursa olmasa daha iyi

umutcem
28.12.2008, 03:03
Alevi öğrenciler zorla din derslerine sokuluyorlar. Bana kalırsa din dersi zorunlu olmaktan çıkarılmalı... Ama eğer olacaksada alevilikte anlatılmalı....

vero
28.12.2008, 16:22
bence insanlarda cepheleşmeye başkalarının aramızı bozmasına izin vermemek için, birbirimizi, inançlarımızı öğrenip saygıyı hoşgörüyü tam anlamıyla yaşamak ve yaşatmak için verilmelidir.. hepimiz bu vatanın evladıyız,kardeşiz dışardakilerin saptırmasından, kötüye kullanmasından kaçınmak için kendimiz kendimizi tanımalıyız.. doğru dürüst bir biçimde suitimal edimeden saptırılmadan islamın bir alt kolu -ayrı bir din değil sonuçta- olarak verilmeli bence..
böyle inanıyorum gerçekten ve bu ülkeyi candan seven ve koruyacak olan herkesi de sonuna kadar destekliyor, inancı yaşayışı ne olursa sonuna kadar da saygı duyuyorum:sevgiler:

vorpal
28.12.2008, 23:08
ya bu devlet ne aleviligi mufredata koyar,koysada uydurma seyler yazar.bence bizim inancimiza hic bulasmasinlar....

Otomatik Birlestirme: yillarca aleviligi namusuzluk öcü gibi gorduler.okudugumuz okullarda alevi oldugumuzu bile soyleyemedik sustuk....susturulduk..... cunku dislanacaktik.simdi utanmada aleviligemi sahip cikiyorlar.din kitaplarina koyacaklarmis ne onlarin o din kitaplarini okumak istiyorum nede benim dininimin carpuk curpuk yazilarak iste alevilik denmesini istiyorum

ByKerbela67
29.12.2008, 17:04
İlgilenmiyorum.. :)

erdii
31.12.2008, 00:57
din dersleri ve diyanet işleri kaldırılmalıdır. inananlar içinde en makulu budur.tanrı ve kişi arasına devlette dahil hiç birşey sokulmaması gerek.

Auramsen
31.12.2008, 09:48
Benim cevabım da HAYIR diyenlere olacak.
Hangi hak ve hangi bilgi birikimine dayalı nedenle HAYIR?

Alevilik (Caferi) müslümanlığın ilk mesheb idir.
Bir gerçeği ne kadar kabul etmesen de O gerçeği asla yok edemezsin!

Kısaca aleviliğin doğuşu:
Yüce insan peygamber efendimiz HZ Mustafa cennet,e gittiğinde; ALLAH'ın arslan,ı HZ Ali efendimiz de cenk (savaş)daydı. Bütün müslüman alemi halifeliğin HZ Ali'ye geçeceğini biliyor ve buna inanıyordu.
Halifeliğin HZ Ömer,e geçmesiyle müslüman aleminde bir ayrışma başladı, üstüne HZ Ali'nin (cami)de katledilmesi, HZ Hasan ve özellikle de HZ Hüseyin'in acımasız şekilde katledilmesi Aleviliği doğurdu.

O günlerde HZ Ali sevenleri kendilerini farklı kılan birtakım uygulamalar başlattı, bunlardan birtanesi de başlarına kırmızı başlık takarak (kızılbaş) olmaktı.

Diğer mesheb lerin MÜSLÜMAN oldukları gibi Alevi mesheb inden olan halk larda MÜSLÜMAN dır.

Çünkü; Ehlibeyt,e inanmak vardır.
Ehlibeyt; HZ Mustafa efendimizin soyundan olanlardır.

ALLAH'ın insanlara bir emri var ki! Burası çok mühim!
(Nasıl gelirsen gel ama, kul hak'kı ile gelme)

Kendimi Tanımlayayım:
Kainat lı
Dünya lı
Türkiye li
Adana lı
Ceyhan lı
Tuzlugöl lü

Bütün insanlar; Kainat lı, Dünya lı ve vb lidir.
Hiç kimse doğarken nerde ne şekil doğacağına karar veremiyor, doğuyor.

Bunları niçin söyledim?
Müslüman olmanın bir yolu da (adem ve havva) ya inanmak tır.
Bütün dünya insanlarını kucaklayacaksın, onlar kucaklamıyorlar mı? Koy ver gitsin sen seni bileceksin!
Çünkü; Ak koyun ak, kara koyun kara bacağından asılır.

Ben bir cumhuriyet insanıyım, ben cumhuriyetimde diyanetin kaldırılmasını istiyorum.
Çünkü diyanet bir din sektörü olmaktan başka hiçbir şey yapmıyor.

İllaki din dersi okul da öğretilecek se ki öğretiliyor.
O halde bütün din ve meshep lerin öğretilmesi kaçınılmazdır ve geç bile dahi kalınmıştır.

Bir alevi olmakla beraber kendi inancımı uygulamıyorum; yorumlarımda hatalarım olabilir öyle ise özürdiler düzeltebiceğimi beyan ederim.

Ben ANADOLU yum! Benim yurdum aşar bunları, bizler neleri aşmadık ki?
:sevgiler:

can4
31.12.2008, 16:45
arkadas alevilik sonra cikmis diyorsun nerden biliyon bilmedigin seyin hakinda yorum yazma bence yapilma masi gerrek bizim cem evlerimiz var

Otomatik Birlestirme: Benim cevabım da HAYIR diyenlere olacak.
Hangi hak ve hangi bilgi birikimine dayalı nedenle HAYIR?

Alevilik (Caferi) müslümanlığın ilk mesheb idir.
Bir gerçeği ne kadar kabul etmesen de O gerçeği asla yok edemezsin!

Kısaca aleviliğin doğuşu:
Yüce insan peygamber efendimiz HZ Mustafa cennet,e gittiğinde; ALLAH'ın arslan,ı HZ Ali efendimiz de cenk (savaş)daydı. Bütün müslüman alemi halifeliğin HZ Ali'ye geçeceğini biliyor ve buna inanıyordu.
Halifeliğin HZ Ömer,e geçmesiyle müslüman aleminde bir ayrışma başladı, üstüne HZ Ali'nin (cami)de katledilmesi, HZ Hasan ve özellikle de HZ Hüseyin'in acımasız şekilde katledilmesi Aleviliği doğurdu.

O günlerde HZ Ali sevenleri kendilerini farklı kılan birtakım uygulamalar başlattı, bunlardan birtanesi de başlarına kırmızı başlık takarak (kızılbaş) olmaktı.

Diğer mesheb lerin MÜSLÜMAN oldukları gibi Alevi mesheb inden olan halk larda MÜSLÜMAN dır.

Çünkü; Ehlibeyt,e inanmak vardır.
Ehlibeyt; HZ Mustafa efendimizin soyundan olanlardır.

ALLAH'ın insanlara bir emri var ki! Burası çok mühim!
(Nasıl gelirsen gel ama, kul hak'kı ile gelme)

Kendimi Tanımlayayım:
Kainat lı
Dünya lı
Türkiye li
Adana lı
Ceyhan lı
Tuzlugöl lü

Bütün insanlar; Kainat lı, Dünya lı ve vb lidir.
Hiç kimse doğarken nerde ne şekil doğacağına karar veremiyor, doğuyor.

Bunları niçin söyledim?
Müslüman olmanın bir yolu da (adem ve havva) ya inanmak tır.
Bütün dünya insanlarını kucaklayacaksın, onlar kucaklamıyorlar mı? Koy ver gitsin sen seni bileceksin!
Çünkü; Ak koyun ak, kara koyun kara bacağından asılır.

Ben bir cumhuriyet insanıyım, ben cumhuriyetimde diyanetin kaldırılmasını istiyorum.
Çünkü diyanet bir din sektörü olmaktan başka hiçbir şey yapmıyor.

İllaki din dersi okul da öğretilecek se ki öğretiliyor.
O halde bütün din ve meshep lerin öğretilmesi kaçınılmazdır ve geç bile dahi kalınmıştır.

Bir alevi olmakla beraber kendi inancımı uygulamıyorum; yorumlarımda hatalarım olabilir öyle ise özürdiler düzeltebiceğimi beyan ederim.

Ben ANADOLU yum! Benim yurdum aşar bunları, bizler neleri aşmadık ki?
:sevgiler:
cok guzel yorumlamizin kardesim sozlerinde operim can4:)

Beheycan27
01.01.2009, 21:58
evet bilgilendirilmelirdir hic deilse kültürümüz genisler

CheGue
03.01.2009, 21:32
Bence din dersi sadece BÜTÜN MÜSLÜMANLAR icin Farz olan seyleri ögretirse yeterlidir...
Ne yazikki uygulamada basarili olamiyor cogu arkadaslarimiz...

*AsebI*HirciN*
05.01.2009, 15:12
Auresmsen ve Can4 katiliyorum cok iyi yazmislar alevilik sornradan felan gelemesi müslümanlar önceden aleviymis hepsi vee bizimde namazimiz varmis hz aliyi namazin üstünde kafasini kestikelri icin bilmeyenler biraz okuyup öyle yazsinalar

antifem_k
05.01.2009, 15:59
aleviliğin ne olduğu tartışmasına hiç girmeden...

alevi kökenli bir yurttaş olarak...

dini inancım olmadığını belirterek söylüyorum:

din dersleri kaldırılmalı, ilahiyat fakülteleri kapatılmalı, diyanet işleri ve ilgili tüm kurumlar ilga edilmelidir.

inanç inananla ilgilidir. örgütlenemez. devletin görevi inanç meselesiyle ilgili olamaz.

dinin eğitim ve bilimdeki yeri, sosyoloji ve psikolojiyle sınırlanmalıdır.

ama hiçbir bireyin bilgilenme hakkı engellenmemeli ve inanç hürriyeti de garanti altına alınmalıdır.

Alevilik bir gerçekliktir, reddedilemez...

bir dini eğitim olarak değerlendirirsem yanıtım hayır olur;

bugün için tartışma alevilerin özgürleşmesiyle ilgili olduğu için, evet...

"bayerezber arkadaş sitenin gerek gördüğü düzenlemyi yapmış zaten, ancak ben yine de söyleyeyim; nitelemelerim sıradan arkadaşlara değildi, o nitelemeleri nitelik olarak kimliğinde taşıyanlaraydı. giremediğim süre içinde düzeltmeyi yapan arkadaşlara da teşekkür ediyorum. antifem_k"

yalcin yetkin
06.01.2009, 15:20
:)Alevilik okullarda ders olarak elbette ki okutulmalidir. Fakat din dersi olarak asla. Cünkü Alevilik dinler üstü, enerjinin evrendeki varligiyla beraber var olmustur. Alevi ögretisinin ne dinle, ne mezheple, ne tasavvufla, ne de Islamiyetle veya Müslümanlikla uzaktan yakindan bir ilgisi yoktur. Tersine Alevilik bir felsefedir. Diyalaktik materyalizmi bundan tam 5000 yil önce bünyesinde barindirir. Bunu belge olarak isterseniz ARASTIRMACI-YAZAR ERDOGAN CINAR´in ALEVILIK ÜZERINE son cikan kitaplarina bakabilirsiniz.:)

aslankaan
07.01.2009, 18:57
evt ya okutulmalı ya da ayrımın ortadan kalkması için din dersinin de kalkması taraftarıyım

NarinCan
07.01.2009, 23:25
kesinlikle evet :)

ONUR
09.01.2009, 15:16
öncelikle okullarda zorunlu din egitimi olmamali bu anketin belkide ilk cevabi olur! abuk sabuk anlatip alevileri´de alevilikten sogutur bunlar!

ALoNE-WoLf
10.01.2009, 20:16
okutulmamalı çünkü toplumda sınıflaşma artacağını düşünüyorum ayrıca bu tür konuşar son zamanlarda yaygınlaştı (kürtçe TV gibi) benim düşüncem vatanı bölme amacı taşıyor

Otomatik Birlestirme: yukarda antifem adlı arkadaşımızın hayır diyenlere yobaz demesini kınıyorum...ewet diyenler medeni mi oluyor?????

Crazy91
16.01.2009, 23:29
Tarafsız bir şekilde işin uzmanları tarafından müfredata konulup işlenilmelidir.

seri_ama
20.01.2009, 20:39
alevilik hakkinda yalan yanlis kötüleyici bilgiler verilmicekse bence okutulmali..bir genc özünü kökenini ii bilmeli

isox34
21.01.2009, 12:00
formun çogunu okudumda aleviligin din dersine girmesini istemiyen arkadaşlar var peki tam tersi olsaydı alevilik din dersleri içerisinde olupta sünülik din dersin dışında olsa nasıl bir tepkı ve yorum yaparlardı bu ülkede bukadar eşitlik var işte önce biz eşit olmayı ögrenmemiz lazım farklı düşüne biliriz ama ondan öncesi kendimizi karşı tarafın yerine koymamız lazım ki farklılıklar ortaya çıksın ben isterimki bütün dini inançlı olan herkese kendi dininde ders verilsin....

gamzetamara
21.01.2009, 12:02
Din dersi kesinlikle seçmeli olmalı. Eğer bir alevi din dersinide okumak isterte bilgi açısından kendi seçimi olmalı. Asla zorunlulk olamaz. Neden olamaz. Bu ülkede yaşayan ve müslüman olmayan azınlıklarda var. Bunların dinleri bir ders olarak konuyormu? konmuyor tabiki o zaman din dersi seçmeli olmak zorunda. Kimseye zorunluluk kılınamaz.

Otomatik Birlestirme: Arkadaşlar ben soruyu yanlış okumuşum. Bunu daha sonra farkettim. Yinede sözümün arkasındayım. Ben fazlaca evrensel düşünüyorum. Din, dil, ırk ayrımı olmayan bir dünya. Ne yazıkkı bu çok zor. Alevilere nede başka azınlklara din dersi konulmayacağı bir ülkede yaşadığımız gerçeğini kabul etmek gerek. Bu yüzden en güzeli seçmeli olması.

hawar
27.01.2009, 00:20
bencede verilmeli kesinlikle verilmeli

devrim_idil
29.01.2009, 02:44
Okutulmalı kulaktan dolma bilgilerle alevilik yanlış aktarılıyor.Bunun önlenmesi lazım.

myyaban
29.01.2009, 17:11
butun inançlar öğretilsin

asilkaplan24
01.02.2009, 01:08
selam sünni biri olarak insanlarımız arasında bu şekilde bir ayrım olmasına karşıyım.ve de herkes istediği şekilde inanır.Bunu hiç kimse kısıtlayamaz.3 günlük dünya sevelim sevilelim bu dünya kimseye kalmaz

derio
06.02.2009, 00:32
arkadaslar yapmayalim boyle islam dini en yuce dindir alevilikte islam dinindedir neden ki ogrenmesinler hz.aliyi mi bilmesinler dinimizde ayri gayri yoktur herkezi sevip herkeze saygi duymaliyiz kimseyi ne kotulememiz nede sozlerimizle kirmamiz dogru deyildir.

Otomatik Birlestirme: bence ogrenilmesi en dogru olacak cunku bugune kadar aleviligi bilmeyenler hep kotu yorumlamistir alevilikte islema ayittir neden ki kotulensin herkez bilsin nasil bir mesheptir alevilik ve alevi olanida ayirmasinlar artik yani...

cnrtskn
12.02.2009, 17:32
bazı arkadaşların okutulmamalı dediklerini okudum ama sebeplerini göremedim bu arkadaşlardan ricam tüm samimiyetinizle sebebini söylermisiniz!!!!

tabi mantıklı sebepleriniz varsa ....

igdirli
12.02.2009, 17:35
bence "evet",
din dersi adi altinda ayri messeplere bagli ögrenciler kendi inanclarina göre okutulsa daha iyi olur,, yani avrupada uygulandigi gibi; mesela katholiklerle protestanlarin veya ortodoxlarin gördügü din dersi ayri --> hepsi hristiyan olmasina ragmen

Bende ayni düsüncedeyim,özgürlükse herkes istedigi gibi inananir,istedigi gibi ibadet eder ama bizde biraz zor görünüyor.

sivan44
18.02.2009, 17:29
din dersleri zorunlu olmazsa sorun çözülür kitaplara bakın hepsinde sünnilik empoze edilmeye çalışılıyor eğer din dersi olacaksada tüm dinlere ve mezheplere aynı mesafede olmalıdır...

onocak
18.02.2009, 23:25
alevilik herhalde bambaşka bir din değil. Oda islam dini içerisinde bir yol. Şimdi bende derimki kadirilik anlatılsın-okutulsun...
Bence kesinlikle karşıyım bu tarz uygulamalara....Zira ayrışmalara sebep olabilir...

zeydkaan
10.03.2009, 14:30
Sünni bir sinifa alevi dersi verilmesi dogru olmadigi gibi alevi sinifada sünni dersi verilmeside pek dogru degil bence. bence bu daha cok sinifin hakim oldugu dine bagli olmali. Bu diger dinler icinde gecerli olmali.

mehmetfarukdag
10.03.2009, 15:13
hayır konulmamalı

elif_35
11.03.2009, 15:02
bence din dersi zorunlu da olmamalı aslında... ve evet herkes kendi din ve mezhebine göre eğitim alabilmeli...

bizimamca
11.03.2009, 23:24
alevilik bana göre bir yasam bicimidir din degildir

omercemil
12.03.2009, 00:21
bencede evet bilgilenme acisindan guzel birsey

cansubkr
12.03.2009, 22:13
Din dersleri tumden kaldirilmali.

muratkisaer
13.03.2009, 14:03
cok sorun olur amma bakalım ne olacak

gümülcine
14.03.2009, 14:02
kesinlikle okutulmalı

olamaz
18.03.2009, 08:05
turkiyede var olan bu ziynihet aleviligi resmi olarak kabul edecegini sanmiyorum

hasan19
18.03.2009, 10:16
ben alevi değilim ama okutulsa ii olur en azından bilen bili okutursa bizde sağdan soldan duyumlarla çocuklarımıza yanlış bilği vermeyiz

karmon
18.03.2009, 10:39
Seçmeli bir ders olarak konulabilinir.

muratkisi
20.03.2009, 12:50
evet okutmalı bilmeyen cok kişi var eyitim herzaman iydir

ibrahimdogan
20.03.2009, 22:03
hayır okutulmamalı...

emir88
20.03.2009, 23:51
Madem türkiye laik bir ülke, madem islam dini bir hoşgörü dini,
o zaman din dersi okullarda okutulacaksa, 20 milyon alevinin inancı da ders olarak verilmelidir. Sosyal devlet bunu gerektirir.

OKUTULMADIĞI İÇİN İNSANLAR KULAKTAN DOLMA SAÇMA SAPAN ŞEYLERLE, ALEVİLERE TARİH BOYUNCA ATILMIŞ İĞRENÇ İFTİRALARLA YÜZYÜZE KALIYOR. KENDİNİ MÜSLÜMAN SANAN, BENİM GÖZÜMDE İSE İNSAN BİLE OLMAYAN BUNLARA KARŞI GENÇLER EĞİTİM VE HOŞGÖRÜYLE EN GÜZEL CEVABI VERMELİDİR DİYE DÜŞÜNÜYORUM

AYRICA BAZI ARKADAŞLAR OKUTULMAMALI DEMİŞLER. BUNLARIN AKLA MANTIĞA, EN AZINDAN KENDİ İNANÇLARINA DAYANAN SAĞLAM BİR GEREKÇESİ VAR MIDIR?

kullaniciadi1987
21.03.2009, 21:03
okutulmamalı

loykecal
24.03.2009, 16:01
kesinlikle bu ülkede onlarda var ve var olacaktırlar

sevdalper
27.03.2009, 10:01
kardesim sonucta aleviligin varligini kabullenin tabi olcak sonucta dinin bi parcasi.suni yonetim aleviligi din kitaplarinda gostermek istemesede mecburlar..

derya38
27.03.2009, 10:04
ayrımcılık olursa hayır ama bilgilendirilmesi açısından evet

nesos
30.03.2009, 19:11
neden alevilere laf atilinca kimse burda laf atanlari uyarmiyor?
bizde insaniz bizleri kabul etmek zorundasiniz asil irkcilik buna denir!!
ayrica tabiki her insana din dersi verilmesi lazim bilgili olmak kötü birsey degil bilgisiz olmak kötü birsey bu lafim alevidüsmanlarinadir

cave
01.04.2009, 09:13
bence okutulmalı....

ben_sana_mecburum
01.04.2009, 10:59
Ben aleviliğin din derslerinde okutulmasından ziyade farklı bir ders olarak okutulması taraftarıyım. Yani din dersi yerine aleviliğin anlatıldığı başka bir ders...Bu nokta bence önemli bir sorun çıkıyor ortaya: aleviliği kimlerin nasıl öğreteceği? Bu bence çok önemli çünkü zaten bir çok kişinin hakkında doğru bilgiye sahip olmadığı aleviliği daha da yanlış anlatma lüksünün olmadığını düşünüyorum...
Yeni Maraş, Çorum, Sivas olayları yaşamasın bu ülke...

€ftelya°
04.04.2009, 16:05
kesinlikle evet, alevi dedimi cogu bilmiyor, aleviligin temelini bakis acisini, tarihi, kerbela vakasini hepsini bilmesi gerekiyor insanlarin

kanunca
04.04.2009, 16:53
okutulsun ama 4 hak meshep var bunların içinde alevilik yok bunu karıştırmayalım
1-hanefi
2-şafi
3-maliki
4-hanbeli
ülkemizde çoğunluk olarak hanefi ve şafi meshepleri var.ayrıca alevilik bir din değil gerçek müslüman bunu çok iyi bilir ve tartışmasına bile girmez

Otomatik Birlestirme: hadi ordan diyanet kapatılmalıymış sen milli eğitimle karıştırdın galiba

vartolusedat
04.04.2009, 17:45
alevilik yeni çıkmamıştır. yüz yıllardır beri var ve var olmaya devam edecektir. elbette verilmeli ama bu dersler şeçmeli olmalı çoğu kişi din dersi almak istemiyor isteğe bağlı bir şey bu ama burdan alevilik sonradan çıkmış diyen arkadaşlara ses leniyorum alevilik sonradan felan çıkmaış yüz yıllardan beri vardır önce yazdığın konu üzerinde bi araştırma yapın ve öyle yorum yapın lütfen!!

burcin
22.04.2009, 22:11
hayır arkadaş bir inancımız kaldı onuda alıp yozlaştırmasınlar

ahmet3419
06.05.2009, 10:27
alevilik bir di degildir ki Sadece islam diiden doga bir kültür /ayrıca bu kouya yoruma kapaması gerekir

hüseyin2000
08.05.2009, 16:31
kürtceye tahammül etmeyen zihniyetile CAYBURG taki alevileri tanimayanlarin zihniyeti hemen hemen aynidir
semahin bir oyun oldugunu
alevilik olmadigini, önce müslüman olup namaz kilip sonra ne olursan ol anlayisi sürdügü sürece
ALEVILIK isterse ÜNIVERSITELERDE okutulup ögretilsin degisen birsey olmaz
aleviligi okullara tasimanin en temel kosulu sistemin zihniyetini bastan asagiya degistirmek ten gecer
ayrica alevilik din degil kültürdür diyen anlayis
senin sunniligin din oluyorda benim aleviligim neden din olmuyor
dinci veya dindar olmak icin illede müslüman olmakmi gerekiyor
müslümansizlik din sahibi olunmuyormu

CIKARIN ATIP CÖPE BU KAFAYI bu artik ise yaramiyor

anfetamin
08.05.2009, 21:33
17 sene okul okudum bunların 12 senesinde din dersi gördüm ve bu dinderslerinde gördümki sizin yazdığınız gibi yok alevilik yok katolikler hakkında yok sünnilik hakkında hiçbirşey öğretmediler. eskiden beri din derslerinde sure okutulur sözlü notu verilir hiçbir şeyede yaramaz o not sadece sureleri ezberlemek gibi bir faydası vardır ben başka birşey görmedim (ki okulların hasosunda okumuştum) o yüzden şimdi öğretilecekse temeli baştan değiştirip ayrım gayrım yapmadan sağlam bir ders haline getirilmelidir.

hüseyin2000
08.05.2009, 21:39
sayin anfetamin o nalet derisi bende okudum
sureleri ezberlemek iman ve islam sartlarini ezbere bilenler o dönemlerde tesekkür ve takdirnamelerler din sinavindan gecerken bizlerSIKTIRnamelerle ya kursa kaliyor yada sinifta kalyiorduk
o dönemleri hatirlatma

o dönemde iki konu hakimdi okullarda arap islam anlayisli din dersleri militarizm anlayisli atatürkcülük
alevilik anlatilirken yada alevilik derslerinde
arapcöllerinde kim ne yapmis nasil kahramanliklar sergilemis yerine günümüz kosulalrinda alevilik anlayisi ibadeti kültürü gelenegi görenegi ve dünyaya bakis bicimi anlatilmalidir kalkipta ali söylevurdu söyle kelle kopardi vs vs ders olarak veriliyorsa o alevilik dersi degil baska birsey olur

TEAM-07
14.05.2009, 17:43
okutulmalıdır

Otomatik Birlestirme: okutulsun ama 4 hak meshep var bunların içinde alevilik yok bunu karıştırmayalım
1-hanefi
2-şafi
3-maliki
4-hanbeli
ülkemizde çoğunluk olarak hanefi ve şafi meshepleri var.ayrıca alevilik bir din değil gerçek müslüman bunu çok iyi bilir ve tartışmasına bile girmez

Otomatik Birlestirme: hadi ordan diyanet kapatılmalıymış sen milli eğitimle karıştırdın galiba

arkadasım Alevilik ne tarikat nede mezheptir bir İnanç yoludur

Sensin_O
26.05.2009, 23:54
yorumlara bak kardesim beeeeee
hayir okutulmasinmis, sonradan cikmismis

gidin kardesim isinize

ALEVILER ARTIK SESIZ KALMICAK
almanyada bile ögrencilere alevilik dersleri veriliyorsa Türkiyede neden olmasin
atin su at gözlüklerini artik

kanunca55
29.05.2009, 14:16
okutulmamalı,çünkü alevilik bir din yada meshep değil,onlar sadece kendi çaplarında bir kabile,ayrıca alevilerde kendi içinde kısımlara ayrılmış durumda,sizlere soruyorum sayın alevi kardeş ve büyüklerim H.z Ali'in ismi bütün camilerin içinde var iken neden camilere gelmezsiniz,yoksa H.z Ali camide namaz mı kılmadı.kısacası İslam dini hak dindir,4 meshebe ayrılmıştır.HANEFİ,ŞAFİ,MALİKİ VEDE HANBELİ bunun dışındakileri beni ilgilendirmez.O Almanyada okutulan alevilik dersi Almanların İslamiyete darbe vurmak için yaptığı bir eylem,insanları birbirine kırdırma politikası,orda yetiştir gönder Türkiye'ye ortalığı karıştırsın politikası gendinize gelin derim.

**İNATCI**
29.05.2009, 17:05
islamı mesheplere ayıran kardeşim sen kimside islamı mezheplere ayırıyorsun ben sana soruyorum peygamber efendimiz zamaznında saydığın bu dört zat-ı muhteremin kaçı yaşıyordu ve bu mezheplerin kaçı vardı bana birde bunların kuran-ı kerimde yerini göster. bizim inandığımız alevilik taki allaha dayanmaktadır senin gibi düzen islamcıları bunu anlaya bilseydi emin ol alevi olurlardı...saygılarımla..islamda mezhep yoktur mezhep hak değildir.. islam tekdir birdir.. onuda yüce allah bilir.. saygılarımla..

serkann_
09.06.2009, 23:36
okutulmamalı,çünkü alevilik bir din yada meshep değil,onlar sadece kendi çaplarında bir kabile,ayrıca alevilerde kendi içinde kısımlara ayrılmış durumda,sizlere soruyorum sayın alevi kardeş ve büyüklerim H.z Ali'in ismi bütün camilerin içinde var iken neden camilere gelmezsiniz,yoksa H.z Ali camide namaz mı kılmadı.kısacası İslam dini hak dindir,4 meshebe ayrılmıştır.HANEFİ,ŞAFİ,MALİKİ VEDE HANBELİ bunun dışındakileri beni ilgilendirmez.O Almanyada okutulan alevilik dersi Almanların İslamiyete darbe vurmak için yaptığı bir eylem,insanları birbirine kırdırma politikası,orda yetiştir gönder Türkiye'ye ortalığı karıştırsın politikası gendinize gelin derim.

o saydığın mesheplerde islamiyetin değil sünni mezhepleridir!!

ayrıa biz allahı 4 duvar arasında aramadığımız için camiye gitmiyoruzzzzz

euthumia
09.06.2009, 23:52
alevilik bir felsefedir bir yasam biçimidir o yüzden gercek bir din kültürü dersinde okutualabilr ama simdi ki din kültürü dersinde okutulması sakıncalı buluyorum cünkü hep suni mezhebine göre din kültürü dersleri yönlendiriliyor ve onu okutan kisi yani din kültürü ögretmeni de aynı görüste oldugu icin ne kadar din kitaplarına girse de din ögretmenleri istedikleri sekilde yönlendirir.Şimdi yapıda sakıncalıdır cünkü düsünen beyin istemiyorlar....

tuti7
05.07.2009, 22:29
HAYIR neden bu cevap veriliyo noldu hoşgörüye?